Ilmanvaihto kotipuutarhassa on tärkeä tekijä kasvien kasvussa.

Toimittamalla raikasta ilmaa kotipuutarhaasi, tarjoat hiilidioksidia kasveillesi, edistäen kasviesi fotosynteesiä. Ilmanvaihdolla on myös lisäetuja kuten vahvojen hajujen, siitepölyn ja muiden epäpuhtauksien poistaminen kotipuutarhasta. Tämä opas on kirjoitettu oletuksella, että käytät kasvatustelttaa tai kasvihuonetta kotipuutarhanasi. Aktiivihiilisuodatin, kanavaputki ja kanavapuhallin ovat kolme elintärkeää komponenttia, jotka tarvitset ilmanvaihtojärjestelmän luomiseen!

Miksi ilmanvaihto on tärkeää?

Kasvihuoneissa joissa ilmanvaihtoa on selkeästi liian vähän, kasvit voivat huonosti. Vaikka pidät käytännössä koko kesän sekä ikkunaa että ovea auki päiväsaikaan, voi kasvatusteltassasi olla lämpötilanvaihtelut suuria ja lämpötila saattaa kesällä jo heti aamupäivästä nousta yli 40 asteen. 40 astetta on liian korkea lämpötila, sillä siinä lämpötilassa kasvin solut alkavat paistua. Sopiva kosteus on 60–80 prosenttia, jota voidaan seurata yksinkertaisilla mittareilla. Liian kuivaa ilmaa kostutetaan ilmankostuttimella. kasvien tulisi kuivahtaa ennen yötä, sillä monet sienitaudit leviävät helposti kasvustossa.

Kuinka paljon ilmanvaihtoa kotipuutarha tarvitsee?

Peruskaava on hyvin yksinkertainen. Kotipuutarhan ilmanvaihtoa tarkasteltaessa ensimmäinen asia, joka on otettava huomioon on hiilidioksidipäästöjen määrä. On parasta ajatella ilmanvaihtoa näin: Kuinka usein pitää korvata koko ilmatila kotipuutarhassa? Jos selaat foorumeita, saatat törmätä sanontoihin kuten 3-5 minuutin välein koko ilmatilan korvaaminen. Se voi olla tarpeeksi, etenkin heikommilla valoilla, mutta halpa ilmanvaihto voi johtaa kasvien kasvun pysähtymiseen. Suosittelemme kuitenkin vakavampaa lähestymistä asiaan ja ajattelemme että suositus on korvata koko kotipuutarhan ilmatila 1-5 kertaa minuutissa. Tällöin varmistat että kasvisi eivät kärsi ilman puutteesta ja yhteyttäminen ei häiriinny huonon ilmanvaihdon vuoksi.

Ilman liikkuminen kasvatustilassa?

Ilmanvaihdon lisäksi ilman liikkuminen on olennainen parametri kasvatustilassa moitteettoman toiminnan kannalta. Ilmanliikkeet helpottavat stomien 02/CO2-vaihtoa (= eloisuuden kasvu) ja laajentavat kasvin rakennetta (= tuotantohyöty). Tuulettimet tai CO2 panimot tuottavat ne suoraan kasveihin homogeenisella ja progressiivisella tavalla.

Hiilidioksidilannoitus, CO2 on tehokas ja turvallinen tapa huolehtia tuotteiden korkeasta laadusta ja hyvästä sadosta. Kasvihuoneiden CO2 pitoisuutta valvotaan ja säädetään kasvien yhteyttämisen tehostamiseksi. Oikeat hiilidioksidipitoisuudet nostavat tuottavuutta huomattavasti, jopa 40% ja parantavat sadon laatua. CO2 tasoltaan optimaalinen kasvihuone tuottaa ensiluokkaisia ja tasalaatuisia tuotteita. Ilman hiilidioksidia mikään ei kasva. 

sac-exhale-co2-e1641117734787-2

Kanavapuhallin

Kutsutaan myös nimellä poistopuhallin, inline – fan, kanavatuuletinta käytetään karkottamaan kuuma ja kostea ilma kasvihuoneesi tai kasvatusteltan sisäpuolelta. Lämpötilan ja kosteuden pienet muutokset voivat vaikuttaa suuresti mahdollisuuksiin tuottaa onnistunut sato. Lisäksi hallitsematon lämpö ja kosteus luovat huonoja kasvuolosuhteita, joissa kasvit eivät pysty yhteyttämään tai eivät yksinkertaisesti selviä. Joten on tärkeää hallita kasvatustilan ilmastoa sisäisen ilmanvaihdon muodossa.

Koska kotipuutarhasi kasvit ovat suljetussa tilassa, se on luonnollisesti kuumempi kuin ympäristön ulkopuolella. Kanavapuhaltimen käyttäminen viileämmän ilman tuottamiseen auttaa sinua säätelemään kasvatusteltan sisälämpötilaa. Kasvatustilan sijainti vaikuttaa siihen, kuinka kovaa inline -kanavatuuletin toimii, mikä on suurelta osin riippuvainen siitä, kuinka hyvin kasvava tila on eristetty. 

prima-klima-kanavapuhallin-pk125-whsp-2-speed-360-460m3-h

Aktiivihiilisuodattimet

Aktiivihiilisuodattimet suodattavat ilman epäpuhtauksia. Käytetään kaikkialla tulo- ja poistoilman puhdistamiseen. Suodattaa ilman epäpuhtauksia tehokkaasti käytettynä oikean kokoisen kanavapuhaltimen kanssa. Aktiivihiilisuodattimet ja niiden tehtävä ilmanvaihdossa on tuottaa puhdasta ilmaa kasveille ja poistaa ilmassa olevat epäpuhtaudet. Kasvin hapentarpeen tyydyttämiseksi tarvittava ilmanvaihdon määrä on murto-osa tarvittavasta kokonaisilmanvaihtomäärästä. Mitä puhtaampaa ilma on, sitä paremmin kasvit voivat. Ilmanvaihdon toiminta perustuu paine-eroihin. Ilma virtaa suuremmasta paineesta pienempään.

Erityisen vahvoja aromeja käsitteleville viljelijöille aktiivihiilisuodattimet ovat välttämättömiä. Niitä käytetään myös siitepölyn ja itiöiden poistamiseen, pitäen ilman puhtaana viljelijöille allergioilla ja hengitysongelmilla, kuten astma.

bull-filter-100-x-150-200m3-h-e1641048114730

Ilmanvaihto Putket Alu / Combi / Sono

Ilmanvaihtoputket ovat tärkeässä kasvihuoneviljelyssä, liika lämpö vaikuttaa fotosynteesin negatiivisesti ja yhteyttäminen heikkenee. Eri kasvilajit vaativat eri lämpötiloja. Optimi olosuhteet löytyvät 15 – 27°C väliltä. Ilmanvaihto huolehtii kosteuden poistamisesta, lämpötilan säätelystä ja ilman puhdistamisesta.

Kasvihuoneissa joissa ilmanvaihtoa on selkeästi liian vähän kasvit voivat huonosti.

Kanavanputken suhteen sen taivutuskertoimen lukumäärä ja mutkien terävyys vaikuttavat ilmavirran virtaukseen. Tämä johtuu siitä, että ilmavirta heikentyy mitä pidemmälle sen on kuljettava, niin että mitä suorempi kanavareitti, sitä parempi. Mitä terävämpi mutka, sitä ankarampi tehokkuuden vähentyminen; 30 ° mutka kanavaputkessa leikkaa ilmavirran määrää 20%, kun taas 90 ° taivutus vähentää ilmavirtaa jopa 60%! Kaikkien ryppyjen tasoittaminen voi myös parantaa tuulettimen suorituskykyä ja ilmavirtaa.

combi-kanavaputki-vihertukku-20

Fotosynteesi

Ensinnäkin puutarhakasvit tarvitsevat jatkuvaa raitista ilmaa fotosynteesiä varten. Fotosynteesi on prosessi, jossa vihreät kasvit ottavat hiilidioksidia ja vettä, käyttävät auringosta tai valoista saamaansa energiaa ja muuttavat tämän kaiken kasviaineeksi. Siten hiilidioksidi on itse asiassa kasvien ravintoa. Tavoitteesi kotipuutarhurina on tarjota runsaasti ruokaa kasveilesi joka päivä. Ja kasvatusteltan tuuletus on yksi tapa tehdä se.

Lämpötilan Kontrollointi

Toiseksi, sisätilojen kasvuvalot tuottavat paljon lämpöä. Monet kasvit ja yrtit eivät pidä liian kuumista ympäristöistä vaikka osa kasveista viihtyy jopa 30 °C:n lämpötiloissa, mutta silloin kasveissa näkyy sen seurauksena lämpöstressin oireita ja periaatteessa kasvit lakkaavat kehittymästä. Kotipuutarhan ilmastointilaitteen asentamisen lisäksi kasvatusteltan tuuletus on ainoa tapa pitää lämpötila alhaisena.

Vaadittu lämpötila on 20 °C – 25 °C, ihanteellinen 23 °C. Poiston/sisäänoton ja ilmanvaihdon ansiosta kasvatustilan lämpötilaa säädellään jossain määrin; Itse asiassa hyvän lämpötilan ylläpitäminen on vaikeaa kesällä, kun ympäristön lämpö lisätään lamppujen lämpöön. Kaksi ratkaisua: käytä ilmastointilaitetta tai käynnistä valaistusvaihe illan tullessa. On tärkeää, että lämpötilan vaihtelut eivät ylitä 10 °C päivän ja yön välillä, jotta kasvit eivät ala kärsiä stressistä. On suositeltavaa liittää termostaatti ilmanpoistoon  jotta lämpötilaeroa hallitaan automaattisesti kasvatustilan sisällä.

Kosteuden Säätely

Kasvuhuoneen ilmanvaihto pitää myös suhteellisen kosteuden kurissa. Tämä on erityisen tärkeää puutarhakasvien kukinnan aikana, kun silmut alkavat täyttyä ja tulevat alttiiksi homeelle. Aloittelevat kotipuutarhurit harvoin ymmärtävät sitä, mutta home ja silmumätä ovat hyvin yleisiä ongelmia.

Muista, että paljon vettä haihtuu maaperästäsi, mullasta, kookoksesta tai muusta väliaineesta. Lisäksi kasvit itse vapauttavat kosteutta ilmaan. Tätä prosessia kutsutaan transpiraatioksi. Kasvatushuoneen tuuletin huolehtii kaikesta ylimääräisestä kosteudesta.

Lämpötilan säädön lisäksi imurien/imulaitteiden ja puhaltimien käyttö mahdollistaa kosteuden (tai kosteuden) hallinnan. Prosentteina (%) ilmaistuna ilmassa olevan veden määrä mitataan kosteusmittarilla ja sitä ohjataan hygrostaatilla (lisätään poistoon/tuuletukseen tai kostutukseen). Useimmiten kasvuvaiheessa (kasvu) olevien kasvien kasvutila vaatii kostuttimen (kylmähöyry ja mieluiten jo hygrostaatilla varustettu) tai ultraäänisumuttimen asentamisen tarvittavan 50-70 % kosteuden ylläpitämiseksi. Nämä toimenpiteet takaavat optimaalisen kaasunvaihdon stomatatasolla. Toisaalta 45-50 % suhteellinen kosteus riittää kukinnan kannalta mahdollisen homeen välttämiseksi.

Tuholaisten Ehkäisy

Kuuma ja kostea ympäristö houkuttelee myös erilaisia tuholaisia. Esimerkiksi hämähäkkipunkit viihtyvät ja lisääntyvät suuria määriä, kun ilma on kuuma, kostea ja vanhentunut. Jos haluat tuottaa hyvää satoa ympäri vuoden, luo hyvä ilmanvaihtojärjestelmä.

Ilmanvaihto Yöllä

Kasvuhuoneen tuulettimen aikataulu voi olla sama kuin valokiertosi, koska kasvatushuoneen tuuletus on todella tarpeen vain päiväsaikaan. Yöllä fotosynteesi pysähtyy ja valot ovat sammuneet eivätkä tuota lämpöä. Ilmanvaihtoa ei siis tarvita vaikka ei siitä haittaakaan ole. Mitä tulee värähteleviin tuulettimiin, voit jättää ne päälle. Ne liikuttavat ilmaa ja vähentävät siten homeen tai muiden tartuntojen riskiä.

Huomioi että jos kasvuhuoneen ilmanvaihto ei ole yöllä päällä, saattaa vahvasti tuoksuvien tai allergisoivien kasvien tuoksut levitä kasvuhuoneen ulkopuolelle. Siksi osa pitää poistoilman kanavapuhaltimen päällä myös yöllä.

Ilmanvaihtolaitteiden Valinta

Kasvatustilasi tuuletuksella on kaksi tärkeää tekijää: kuuman ilman poisto (CO2-köyhänilman poisto) ja uuden raikkaan ilman sisääntulo. Kuuma ilma poistetaan VK-sarjan ilmanpoistolaitteella. Raitis ilma voidaan tuottaa joko passiivisella ilmanvaihdolla (avoin ikkunatyyppi) tai asentamalla esim. TT-sarjan ilmanpuhallin, jota voidaan käyttää myös poistolaitteena. Kun tiedät huoneen koon ja käytettävien lamppujen lukumäärän, voit laskea tarvittavan ilmanvaihdon m3/tunti (m3/h)

Ensinnäkin sinun on laskettava tarvittava tuulettimen koko. On olemassa useita tapoja määrittää haluttu poistoteho huoneen tilavuuden mukaan. Nimittäin, että on muita sopivampia ja toiset monimutkaisempia. Seuraava menetelmä on hyvin tunnettu ja monet viljelijät ovat hyväksyneet sen:

Kanavapuhallin: poistoilmalle puhaltimen mitoitus tehoa varten (m3/h)]

Kasvatustilan tilavuus (m3) x ilmanvaihto aikayksikköä kohden (tuntia) x [nopeushäviö – hiilisuodatin]

HUOMAA: Kun puhumme viljelyn määrästä, sisällytämme siihen lamppujen ja kasvien viemän tilavuuden.

Laske tilavuus kertomalla pituus x leveys x korkeus.
Esimerkissämme 2 x 600 W lamppulla tämä antaa 1,20mx2,40mx2x50m, mikä antaa viljelytilavuuden 7,20m3. Kun tiedät tilavuutesi, sinun on kerrottava se tunnissa uusiutuvan ilman määrällä.

HUOMAA: Useimmissa sisäpuutarhoissa, joissa ei ole ilmastointia tai CO2-lisäystä, sääntö on 1- 5 kertaa minuutissa. Tässä tapauksessa viljelytilavuus on kerrottava 60:llä, jotta voidaan laskea uusiutuvan ilman määrä tunnissa.

Lopuksi, kun tuulettimeen kiinnitetään hiilisuodatin, on odotettavissa 25 %:n hyötysuhteen lasku. Nämä tiedot ovat vaihtelevia ja riippuvat suodattimen valmistuksesta ja iästä, tuulettimen ja suodattimen välillä käytettyjen kanavien pituudesta ja kiertotehosta sekä muista tekijöistä. Tämän tehokkuuden laskun arvioimiseksi 25 riittää kertomalla 1,25:llä.

HUOMAA: Suodattimen käyttö alentaa puhaltimen tehoa 25 %.

Jos yhdistämme yhtälön esimerkkiimme kasvatusteltasta, se antaa seuraavan:

[Tarvittava ilmanpoistokapasiteetti (m3/h)] = [Aktiivinen kasvutilavuusalue (m3) x 60] x 1,25

[Tarvittava ilmanpoistoteho (m3/h)] = ((1,2×2,4×2,5)x60) x 1,25

= 540 m3/h

Lopputulos on vaadittu vähimmäispoistokoko. Esimerkiksi: TT 150 Ø 150mm virtaus 552m3/h.

Tulos: Winflex VK 200 -poistopuhallin
Putken Ø 200mm
Ilmavirta: 540 m3/h

Jos kasvatusteltta on erittäin hyvin eristetyssä paikassa, kuten kellarissa, tämän luvun pitäisi olla hyvä. Toisaalta, jos viljelykammio sijaitsee paikassa, joka on erittäin alttiina lämmölle ja luonnonvalolle, kuten yläkerran huoneeseen tai ullakolle, niin tarvittavan imurin kokoa tulisi kasvattaa noin 25 %.

Kanavapuhaltimen ja Aktiivihiilisuodattimen asennus esimerkkejä
Kanavapuhaltimen ja Aktiivihiilisuodattimen asennus esimerkkejä
Kanavapuhaltimen ja Aktiivihiilisuodattimen asennus esimerkkejä
Kanavapuhaltimen ja Aktiivihiilisuodattimen asennus esimerkkejä
Previous slide
Next slide
Ilmanvaihto-tuloilma-poistoilma-esimerkkejae-3
Shopping Cart
Scroll to Top